Advertisement

Quiz of the month

Dr.Shailesh Kore

Secretary, FOGSI  Website Committee
West zone co-ordinator: FOGSI Quiz Committee
Monthly Quiz( Gynec.Oncology)
  1. HPV -16  /18 account for ------- cases of Ca cervix
  1. 25%
  2. 40%
  3. 70%
  4. 90%
  1. What is most common cause of death in Ca Cervix?
  1. Hemoorrhage
  2. Uraemia
  3. Cachexia
  4. Intracranial bleed
  1. Which ovarian tumor is  often associated with precocious puberty?
  1. Sertoli –Lydig cell tumor
  2. Fibroma
  3. Mucinous cystadenoma
  4. Dysgerminoma
  1. In endometrial carcinoma, which histologic type is  most malignant?
  1. Clear cell
  2. Large cell
  3. Squamous subtype
  4. Small cell
  1. Which ovarian tumor often causes intra peritoneal bleeding?
  1. Fibroma
  2. Sertoli –Lydig cell tumor
  3. Granulosa cell tumors
  4. Dysgerminoma
  1. What is the Incidence of vaginal metastasis in GTT ?
  1. 10%
  2. 5%
  3. 15%
  4. 30%
  1. Which is the most malignant tumor of ovary
  1. Fibroma
  2. Granulosa cell tumors
  3. Endodermal Sinus tumor
  4. Malignant Teratoma
  1. Which is commonest site of Ca breast?
  1. Upper outer quadrant
  2. Lower outer quadrant
  3. Upper inner quadrant
  4. Lower inner quadrant
  1. Which is commonest ovarian tumor associated with gonadal dysgenesis?
  1. End Sinus tumor
  2. Gonadoblastoma
  3. Sertoli –Lydig cell tumor
  4. Teratoma
  1. Which treatment modality carries higher risk of lymphocyst formation?
  1. Radical hysterectomy
  2. Radiotherapy,
  3. Chemotherapy
  4. Immunotherapy

Answers: 1. c, 2. b, 3. a, 4. a, 5. c, 6. d, 7. c, 8. a, 9. b, 10. a.

Dr Aswath Kumar R

Thrissur
Dept of Gynaecology, Jubilee Mission Medical College

Dr Sarita Bhalerao

Mumbai
Chairperson, Quiz Committee, FOGSI
E-mail: saritabhalerao@hotmail.com

 

Quiz on prevention and early detection of cervical Cancer

Choose the correct option:

1. Most common cancer in women in India
(a) Ca breast (b) Ca cervix (c) Ca ovary (d) Ca endometrium
2. Risk factor for CIN are all EXCEPT
(a) Nulliparity (b) Early age of 1st pregnancy (c) Multiple sexual partners (d) STD
3. Which of the following is not a colposcopic finding suggestive of CIN?
(a) Condyloma (b) Papillary process (c) Punctation (d) White epithelium
4. A woman has negative papsmear and positive endocervical curettage. Next management will be
(a) Radiation (b) VH (c) Conization (d) Wertheims hysterectomy
5. Treatment of choice of CIN I in a 30 yr old 2nd gravida is
(a) Conization (b) Observation (c) TAH+BSO (d) Cryotherapy
6. Commenest HPV type causing Ca cervix is
(a) 16 (b) 18 (c) 32 (d) 35
7. All are TRUE about adenocarcinoma of cervix EXCEPT
(a) More common in younger age group (b) Majority endocervical
(c) 10-15% of cervical carcinoma (d) Adenoma malignum is a poorly differentiated
adenocarcinoma with bad prognosis
8. Primary nodes involved in Ca cervix are all EXCEPT
(a) Obturator (b) Internal iliac (c) Sacral (d) Inguinal nodes
9. All are symptoms of carcinoma cervix EXCEPT
(a) Cervical discharge (b) Post coital bleeding (c) Dyspaerunea (d) Inter menstrual bleeding
10. Carcinoma confined to cervix with lesion size >4cm is
(a) Stage I AI (b) Stage I AII (c) Stage I BI (d) Stage I BII
Ans. 1 (A)
2 (A)
3 (A)
4 (C)
5 (B)
6 (A)
7 (D)
8 (D)
9 (C)
10 (D)
Dr Aswath Kumar R
Asst Professor
Dept of Gynaecology, Jubulee Mission Medical College, Thrissur

Dr Charu Mittal

Gwalior
Consultant Gynecologist

Q 1. Menopause is said to be "early" when it occurs before the age of

  1. 40 yrs
  2. 45 yrs
  3. 50 yrs
  4. 48yrs

Q2. The cardinal sign of menopause is cessation of menstruation. The  chief underlying cause of  this is:

  1. Depletion of oocytes
  2. Rise in levels of FSH
  3. Rise in androgen levels
  4. Fall in estrogen and progesterone levels

Q3. The main post-menopausal hormone is

  1. Oestradiol
  2. Oestriol
  3. Oestrone
  4. Testosterone

Q4. Caucasians and Afro-Caribbeans suffer more commonly from hot flushes and sweats compared to Japanese and Chinese women

  • True / False

Q5. Menopausal transition can also be associated with a significant reduction in sexuality and libido. This is due to:

  1. Decreased vaginal lubrication causing dyspareunia
  2. Reduction in androgen levels
  3. Both a and b
  4. None of the above

Q6. Atrophic changes due to oestrogen deficiency are the result of a rapid loss of

  1. Fats
  2. Collagen
  3. Minerals
  4. Vitamins

Q7. Post-menopausal complaints of dysuria, urgency and frequency are commonly termed as the ------------------------- syndrome

  1. Irritable bladder
  2. Vaginal
  3. Urethral
  4. Ureteral

Q8. The gold standard for measurement of osteoporosis risk is

  1. Ultrasound screening
  2. Peripheral X-ray screening of proximal phalanx, calcaneum
  3. DEXA (Dual X-Ray Absorptiometry) measurement of lumbar spine and hip

Q9. The current role of HRT is limited to

  1. Short term relief of menopausal symptoms
  2. Primary and secondary prevention of coronary heart disease
  3. Long term prevention of osteoporosis

Q10. The following drugs are useful for prevention and management of post-menopausal osteoporosis except

  1. Alendronate
  2. Raloxifene
  3. Teriparatide (Parathyroid hormone)
  4. Gabapentin

Answers: 1. b, 2. a, 3. c, 4. true, 5. c, 6. b, 7. c, 8. c, 9. a, 10. d.

scroll back to top

Sponsored List

Coming soon...

FOGSI Journals


Quick Contacts

Tel. : 91 22 32954564 /
91 22 23021648 /
91 22 23021654 /
91 22 23021343
Fax : 23021383
fogsi2007@gmail.com